|
|
Vi forbinder maneter med sommer, sol og varme. Selv om manetene egentlig liker kaldt vann best, er det flest maneter om sommeren siden det er mest mat i sjøen på denne årstiden.
Maneter er i stor grad er prisgitt vær og vind med tanke på hvor de havner. De kan svømme, men svømmer helst for å regulere dybden, ikke for å komme seg fremover. Siden brennmanetene ikke liker varmt vann, søker de ned under de varme overflatelagene om sommeren. Når de likevel opptrer i overflaten, er det fordi strømmen tar dem med seg og ofte stuer dem sammen bak nes, i bukter og i havnebasseng.
Hvorfor svir / brenner manetene? Tett i tett på brenntrådene til manetene sitter det nesleceller som inneholder en gift som lammer eller dreper byttedyr som plankton og fiskelarver. Ved berøring spretter en pil ut av cellen og sprøyter gift inn i huden. Brennmaneten svir kraftig.
Hvis du blir brent Hvis du blir brent av en brennmanet kan du skylle med saltvann, men ikke gni. Dersom du gnir kan nesleceller som fortsatt sitter på huden, men som ikke har fyrt av ennå, aktiveres. Senk kroppsdelen i varmt vann (40-45 grader C), dersom dette er mulig. Dette gir ofte rask smertelindring. Det varme vannet ødelegger manetens giftstoffer. Hold kroppsdelen i vannet til smerten har gitt seg. Hvis ikke varmebehandling gir tilstrekkelig smertelindring kan smertelindrende salver, kortisonkrem eller antihistamintabletter forsøkes.
SunCare brennmanetbeskyttelse SPF 15 SunCare SPF 15 er utviklet for bruk i vann når det er høy solstyrke. Når man bader, dykker, står på vannski eller driver med andre vannaktiviteter er SunCare spesielt effektiv. Den inneholder stoffer som er utviklet fra huden til fisk og som hindrer nesleceller fra å sende ut sin gift. Den er ekstra vannfast og beskytter mot alle typer brennmaneter. Trådene til maneten brenner i lang tid selv etter at de har løsnet fra brennmaneten. Med SunCare vil du være beskyttet mot trådene du ikke ser. Les mer her: http://www.ac-suncare.no/index.php?page=FAQ_jellyfish
Nysgjerrig! Neste gang du ser en manet eller hundre, så la skrekken vike for nysgjerrigheten. Kikk ned i vannet og se hvor fantastisk elegant de svømmer og hvordan fangtrådene ”lever”. Se etter småfisk som søker beskyttelse mellom trådene uten å brenne seg, og se om manetene klarer å fange et bytte. Garantert gøy! |