HJEM Om Stavern Helgeroa Nevlunghavn Nyheter Nyttig info Friluftsliv Bilder Nyhetsbrev Kontakt Oss

 
Fyr og fyrhavner

Adresse
Stavern og Brunlanes
3290 Stavern

E-post


Nettsted
Telefon
911 23 222

Mobil


Faks

Firmabeskrivelse
Det er 3 fyr utenfor Stavern og Brunlanes.

SVENNER
Svenner er en større øygruppe som ligger værhardt til ute i havgapet. Svenner er en perlehavn i godvær, men det kan bli kraftig drag når sønnavinden står på.

Gå inn på østsiden av fyret, kloss inntil land på vestsiden. På fjellet innerst i bukten er det malt en stor hvit flekk med svart ring rundt. Hold merket så vidt synlig øst for Fyrholmen. Da går du klar av Murer`n under innseilingen. 10 meter utenfor den hvite flekken og litt mot øst er det en grunne på 1,3 meter, og innerst i Fyrhavna er det tre skjær. Motorbåter og seilbåter under 32 fot kan bruke den østre innseilingen til fyrhavna som er smal og har en dybde på 1,8 meter.

Inne i Fyrhavna er det sandbunn, brygge og fortøyningsringer, og dybdene er ca. 3 meter. Hele området er friluftsområde, og du kan overnatte på fyret. Fyrhavna regnes som den beste nattehavnen.

Er det bra vær, er det gode forhold i Rørvika. Vær oppmerksom på at holdebunnen er noe dårlig enkelte plasser. Langsidefortøyning er derfor å foretrekke. Beste innseiling er fra sørvest, nord for Skipsskjær og videre nordover, vest for Fyrholmen. Ha en utsiktspost i baugen.

På nordsiden av øya er det en god daghavn med sandstrand. Rundt Strømsundholmen og i Nordbogen er det fine havner i bra vær, men her er det også meget urent farvann. Denne havnen ligger utsatt til for morgenbrisen fra nord som lett kan forekomme i godværsperioder. Sundet mellom Strømsundholmene og Svenner er farbart, men som navnet indikerer, er det mye strøm her og det er smalt trangt.

STAVERNSODDEN FYR
Stavernsøya, er på 360 dekar og har fjell opp til 30 meter. Festningshavna i nord er en stor lun lagune. Dybden her er ikke så stor. 2 meter ved innløpet og den blir gradvis mindre innover. Ikke gå lenger inn enn til midten av havnen.

Fyrhavna i sørvest er ikke stor og den benyttes stort sett av Kystlagets båter. Vil du opp på fyret er det best å ligge i Festningshavna eller inntil svabergene rundt. Det er også brygger på begge sider av Torkildsøya.

Stavernsodden Fyr er "overtatt" av Kystlaget Fredriksvern og vil fra sommeren 2011, være overnattingsted og en del av Kystleden.

Adkomst
Båt fra brygga i Stavern til Citadelløya, ca fem minutter, Derfra sti sør til fyret. Med egen båt kan en i godvær legge til ved fyrbrygga nordvest for fyret.

TVISTEIN FYR
Står på den østre av to småholmer om lag tre kilometer sør av Hummerbakkfjorden. Navnet betyr to steiner, som i dette tilfellet sikter til runde, «steinliknende» holmer. Fjellet på Tvistein er av vulkansk opprinnelse og øya har ikke svaberg.

Fyret ble oppført i 1908. Lyset står sytten meter over høyeste vannstand og når 13.2 nautiske mil.

Fyrhavna på Tvistein er skjermet fra sørvest, men ikke fra nord. Det kan bli mye svell og sjø i havna. Det er god dybde inntil kaia.

Det er fine fiske- og dykkermuligheter rundt Tvistein, men det kan være mye strøm her.

Svenner Fyr, gul sirkel på karet
Stavernsodden Fyr, rød sirkel på kartet
Tvistein Fyr, grønn sirkel på kartet

tilbakeHVA SKJER
 
 
oktober 2023
ma  ti on to fr

 
 

LINKER

gladedageristavern.no

www.visitnevlunghavn.no

www.helgeroavel.no

www.stavernfestivalen.no

www.stavernsodden.info

www.svenner.info

www.geanor.no

www.larvikibilder.no


Medlemssider:
Brukernavn

Passord

   Copyright © VisitStavern 2007-2019. VisitStavern innehar alle rettigheter til tekst , bilder og illustrasjoner på www.visitstavern.no sine websider. Alt materialet er lovmessig beskyttet for kopiering. 
Innholdet på denne websiden kan ikke bli kopiert, distribuert, endret eller gjort tilgjengelig for tredje part til kommersiell bruk, uten avtale.

Selvoppnevnt Turistsjef: Yngve Rakke   tel: 911 23 222