HJEM Om Stavern Helgeroa Nevlunghavn Nyheter Nyttig info Friluftsliv Bilder Nyhetsbrev Kontakt Oss

 

Pyramiden i Stavern

I Stavern ligger Norges eneste steinpyramide. Fra sjøen ser den pyramideliknende bygningen ut som en varde. Den er bygget for å hedre sjøfolk som ble krigens ofre. Arkitektene har valgt en form som symboliserer både gravkammer og sjømerke.

I løpet av en kort sommersesong blir Sjømennenes minnehall i Stavern besøkt av mer enn 20 000 personer fra inn- og utland. Mange kommer for å finne en slektning blant 5348 sjøfolk som har fått sine navn risset inn på 28 kobberplater som er utstilt i Minnehallen. I minnebøker og på data kan de finne nøkterne fakta om det enkelte skipsforlis, men også beretninger om stort sjømannskap og hva som skjedde med de overlevende.

Minnehallen, som sto ferdig i 1927, er et viktig krigsminnesmerke av nasjonal verdi. Den var i utgangspunktet bygget til minne for sjømenn som omkom i 1. verdenskrig. Siden 1945 har den også vært et minnesmerke for de som omkom i 2. verdenskrig.

Minnehallen er formet som en pyramide og bygget i betong og stein. Innvendig består bygningen av en søylehall med kuppelformet tak og en krypt. Siden 1927 er det foretatt svært få endringer av bygningen, og den fremstår i dag med en sjeldent høy grad av autentisitet. Fredningen skal sikre både bygningen og de kulturhistoriske verdiene knyttet til anlegget. Fredningen av bygningens eksteriør skal sikre bygningens opprinnelige arkitektoniske uttrykk.

Akitektene Andreas H. Bjercke og Georg Eliassen har tegnet bygningen. Utsmykningen inne i Minnehallen ble gjennomført i 1931, og hallen er dekorert med relieffer av billedhugger Nic. Schøll. Den 27 meter lange frisen, med mennesker i full størrelse, skildrer sjøfolks liv på land og havet, og farer og død underveis. Bjercke og Eliassens ide bak utformingen var at hallen skulle framstå som et sjømerke/varde.

Bygningen, som ligger rett utenfor Fredriksvern ved Stavern, er et karakteristisk og tidstypisk eksempel på denne periodens nyklassiske formspråk. De siste årene har det pågått omfattende restaureringsarbeider i regi av Statsbygg, i nært samarbeid med Riksantikvaren. >>  Nyhetsarkivet
 >>  Abonner

tilbake       Print Utskriftsvennlig versjon


HVA SKJER
 
 
juni 2024
ma  ti on to fr
juli »»   

 
 

LINKER

gladedageristavern.no

www.visitnevlunghavn.no

www.helgeroavel.no

www.stavernfestivalen.no

www.stavernsodden.info

www.svenner.info

www.geanor.no

www.larvikibilder.no


Medlemssider:
Brukernavn

Passord

   Copyright © VisitStavern 2007-2019. VisitStavern innehar alle rettigheter til tekst , bilder og illustrasjoner på www.visitstavern.no sine websider. Alt materialet er lovmessig beskyttet for kopiering. 
Innholdet på denne websiden kan ikke bli kopiert, distribuert, endret eller gjort tilgjengelig for tredje part til kommersiell bruk, uten avtale.

Selvoppnevnt Turistsjef: Yngve Rakke   tel: 911 23 222