|
|
De stavernsgule barakkene
Adresse
3290 Stavern
E-post
Nettsted
|
Telefon
911 23 222
Mobil
Faks
|
Firmabeskrivelse
Etter at det i 1750 ble besluttet å anlegge et orlogsveft for den norske marinen i Stavern, ble det igangsatt en voldsom byggeaktivitet, som på få år forandret stedet totalt.
Verftet og tilhørende forsvarsanlegg krevde en stor bemanning av offiserer, mannskaper og håndverkere, og derfor ble det utenfor selve verftet bygd et boligkompleks med hele ni store, toetasjes boligbrakker i laftet tømmer.
Den første brakka sto ferdig i 1751, og i 1754 var åtte brakker ferdige. Disse inneholdt i alt 16 offisersboliger på fire rom og kjøkken og 102 leiligheter på to rom og kjøkken for menige. I hvert hus var det både offisersboliger og leiligheter for menige. Hver brakke hadde felles uthus med doer og vedskjul, og felles bakerovn i kjelleren. Her var det så trangt at det står i reglementet for ansettelse av bakere at de måtte være ekstra tynne og ikke over 150 cm høye.
Opprinnelig var alle hus rødmalte, for rødt var den billigste fargen før. Hvis vi regner med seks personer i hver leilighet, bodde det ca 700 mennesker i dette ganske tette komplekset, med parken og vannpumpene i midten. Det kunne bo opp til 12 personer i en leilighet med kjøkken og to rom. I de større leilighetene bodde, utenom offiserene, betydningsfulle embetsmenn som presten og postmesteren.
På det meste var det 11 brakker her.
Den store sykehusbrakka brant i 1868, og ved den store bybrannen i 1883 brant ytterligere to brakker. Senere er tre brakker revet, slik at nå står igjen fem, inklusive brakka som rommet lasarettet.
De var opprinnelig røde eller umalte.
Det var kunstmaleren Asbjørn Aamodt, som flyttet til Stavern i 1930 årene, som ofte blir utpekt som opphavsmann til fargen. Han brukte mye okergul farge i sine naturbilder. Stavernsnavnet ble således knyttet til den gamle naturfargen oker. Det ble fort fanget opp av malingsfabrikken Jotun som satte fargen i produksjon. Jotun har jo fortsatt okergul bakgrunn i sin kjente logo. Forbildet var de mange okerfargede barakkene omkring pumpeparken og de store trebygningene innenfor vollene på Fredriksvern Verft. Det kan synes som om både sjaluppskuret, galeiskurene og skjærbåtskurene er malt gule på M. Bangs Stavern-prospekter fra 1784, men det kan være at de står umalt, slik Hvinden-Haug hevder. De øvrige trebygninger ved verftet synes å være malt med en rødbrun farge blandet med tran.
|
tilbake
|